Axa prioritară 2 – Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii
Prioritatea de investiții 2.1 – Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri
- I. BENEFICIARI ELIGIBILI
Solicitanții eligibili în cadrul acestui apel de proiecte sunt societățile constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile sau societăți cooperative care se încadrează în categoria microîntreprinderilor.
Regiunile de dezvoltare Nord Est, Sud Est, Sud Muntenia, Sud Vest Oltenia, Vest, Nord Vest, Centru
II. CHELTUIELI ELIGIBILE
- Cheltuieli pentru amenajarea terenului
1.1. Amenajarea terenului – se includ cheltuielile efectuate la începutul lucrărilor pentru pregătirea amplasamentului şi care constau în demolări, demontări, dezafectări, defrişări, evacuări materiale rezultate, devieri reţele de utilităţi din amplasament, sistematizări pe verticală, drenaje, epuismente (exclusiv cele aferente realizării lucrărilor pentru investiţia de bază), devieri de cursuri de apă;
1.2. Amenajări pentru protecţia mediului şi aducerea la starea iniţială –
se includ cheltuielile efectuate pentru lucrări şi acţiuni de protecţia mediului, inclusiv pentru refacerea cadrului natural după terminarea lucrărilor, precum plantare de copaci, reamenajare spaţii verzi.
- Cheltuieli pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului
Se includ cheltuielile aferente asigurării cu utilităţile necesare funcţionării obiectivului de investiţie, precum: alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrică, telecomunicaţii care se execută pe amplasamentul delimitat din punct de vedere juridic, ca aparţinând obiectivului de investiţie, precum şi cheltuielile aferente racordării la reţelele de utilităţi.
- Cheltuieli pentru proiectare şi asistenţă tehnică
3.1. Studii de teren – se cuprind cheltuielile pentru studii geotehnice, geologice, hidrologice, hidrogeotehnice, fotogrammetrice, topografice şi de stabilitate ale terenului pe care se amplasează obiectivul de investiţie.
3.2. Obţinere avize, acorduri, autorizaţii – se includ cheltuielile pentru:
a) obţinerea/prelungirea valabilităţii certificatului de urbanism;
b) obţinerea/prelungirea valabilităţii autorizaţiei de construire/desfiinţare;
c) obţinerea avizelor şi acordurilor pentru racorduri şi branşamente la reţele publice de apă, canalizare, gaze, termoficare, energie electrică, telefonie etc.;
d) obţinerea certificatului de nomenclatură stradală şi adresă;
e) întocmirea documentaţiei, obţinerea numărului cadastral provizoriu şi înregistrarea terenului în cartea funciară;
f) obţinerea acordului de mediu;
g) obţinerea avizului P.S.I.;
h) alte avize, acorduri şi autorizaţii;
3.3. Proiectare şi inginerie – se includ cheltuielile pentru elaborarea documentaţiilor necesare obţinerii acordurilor, avizelor şi autorizaţiilor aferente obiectivului de investiţie. Pentru lucrările de intervenţii la construcţii existente se includ cheltuielile efectuate pentru expertizarea tehnică.
3.4. Consultanţă – se includ cheltuielile efectuate, după caz, pentru:
a) plata serviciilor de consultanţă la elaborarea cererii de finanțare şi/ a planului de afaceri;
b) plata serviciilor de consultanţă în domeniul managementului execuţiei investiţiei sau administrarea contractului de execuţie;
c) plata serviciilor de consultanţă la elaborarea, organizarea si derularea procedurilor de achiziţii.
3.5. Asistenţă tehnică – se includ cheltuielile efectuate, după caz, pentru:
a) asistenţă tehnică din partea proiectantului pe perioada de execuţie a lucrărilor (în cazul în care aceasta nu intră în tarifarea proiectului);
b) plata diriginţilor de şantier, desemnaţi de autoritatea contractantă, autorizaţi conform prevederilor legale pentru verificarea execuţiei lucrărilor de construcţii şi instalaţii.
Pentru proiectele ce includ lucrări de construcții ce se supun autorizării, sunt eligibile cumulat, în limita a 10% din valoarea cheltuielilor eligibile finantate in cadrul capitolului „Cheltuieli pentru investitia de baza” si detaliate la capitolul „Cheltuieli pentru proiectare şi asistenţă tehnică”, punctele: „Studii de teren”, „Obținere avize, acorduri, autorizații”, „Proiectare și inginerie”, „Consultanță”, „Asistență tehnică”.
Pentru proiectele ce nu includ lucrări de construcții ce se supun autorizării, sunt eligibile cumulat, în limita a 5 % din valoarea cheltuielilor eligibile finantate in cadrul capitolului „Cheltuieli pentru investitia de baza” si detaliate la capitolul „Cheltuieli pentru proiectare şi asistenţă tehnică”, punctele: „Obținere avize, acorduri, autorizații”, „Consultanță”.
- Cheltuieli pentru investiţia de bază
4.1. Construcţii şi instalaţii – se cuprind cheltuieli aferente activităților de construire/ extindere a spaţiilor de producţie/ prestare de servicii ale întreprinderii, respectiv cheltuielile aferente execuţiei tuturor obiectelor cuprinse în obiectivul de investiţie: clădiri, construcţii speciale, instalaţii aferente construcţiilor, precum instalaţii electrice, sanitare, instalaţii interioare de alimentare cu gaze naturale, instalaţii de încălzire, ventilare, climatizare, P.S.I., telecomunicaţii şi alte tipuri de instalaţii impuse de destinaţia obiectivului.
4.2. Dotări (utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale cu si fara montaj, dotări) – se cuprind cheltuielile pentru achiziţionarea utilajelor şi echipamentelor tehnologice, precum şi a celor incluse în instalaţiile funcţionale, inclusiv cheltuielile aferente montajului utilajelor tehnologice şi al utilajelor incluse în instalaţiile funcţionale, inclusiv reţelele aferente necesare funcţionării acestora:
a) Cheltuieli cu achiziţionarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică, de natura mijloacelor fixe;
b) Cheltuieli cu achiziţionarea de instalaţii/ echipamente specifice în scopul obţinerii unei economii de energie, precum şi sisteme care utilizează surse regenerabile/ alternative de energie pentru eficientizarea activităţilor pentru care a solicitat finanţare, in limita a 15% din valoarea eligibila a proiectului.
Nu sunt eligibile cheltuielile pentru procurarea de bunuri care, conform legii, intră în categoria obiectelor de inventar.
4.3. Active necorporale – se cuprind:
a) Cheltuieli cu achiziționarea de brevete, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi şi active similare;
b) Cheltuieli cu activități de realizare a instrumentelor de comercializare on-line a produselor/serviciilor proprii ale solicitantului.
- Alte cheltuieli
5.1. Organizare de şantier:
a) Lucrări de construcţii şi instalaţii aferente organizării de şantier;
b) Cheltuieli conexe organizării de şantier
5.2. Comisioane, cote si taxe – se cuprind: cota aferentă Inspectoratului de Stat în Construcţii pentru controlul calităţii lucrărilor de construcţii, cota pentru controlul statului în amenajarea teritoriului, urbanism şi pentru autorizarea lucrărilor de construcţii, cota aferentă Casei Sociale a Constructorilor, taxe pentru acorduri, avize şi autorizaţia de construire/desfiinţare;
5.3. Cheltuieli diverse şi neprevăzute – se consideră eligibile dacă sunt detaliate corespunzător prin documente justificative şi doar în limita a 10% din valoarea eligibilă a cheltuielilor eligibile cuprinse la Cap.”Cheltuieli pentru investiţia de bază”, punctul ”Construcţii şi instalaţii”.
- Cheltuieli cu activitatile obligatorii de publicitate si informare aferente proiectului
Sunt eligibile în conformitate cu prevederile contractului de finanţare, în limita a 5000 lei fără TVA.
- Cheltuielile cu activitatea de audit financiar extern
Sunt eligibile în limita a 5000 lei fără TVA, trimestrial (aferente activitatilor ce pot fi auditate in trimestrul respectiv).
Taxa pe valoarea adăugată nedeductibilă aferentă cheltuielilor eligibile este eligibilă.
III. CHELTUIELI NEELIGIBILE
- cheltuielile prevăzute la art. 13 din HG. Nr. 399/2015 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operatiunilor finantate prin FEDR, FSE, FC 2014-2020;
- achiziționarea de terenuri si/sau construcții;
- costurile operationale, de functionare, de testare și intretinere;
- costuri administrative (costuri de management care nu pot fi asociate producției ori vânzării – e.g. salariile personalului general de administrație; chiriile și reparații ale imobilizărilor de interes general în administrație; energie, combustibil și alte consumuri similare; cheltuieli administrativ-gospodărești; alte cheltuieli generale de administrație);
- costuri de personal;
- cheltuieli financiare, respectiv prime de asigurare, taxe, comisioane, rata și dobânzi aferente creditelor;
- contributia in natura;
- Amortizarea;
- cheltuielile cu leasingul prevăzute la art. 9 din HG nr. 399/2015;
- cheltuielile cu achiziţionarea autovehiculelor și a mijloacelor de transport, aşa cum sunt ele clasificate în Subgrupa 2.3. „Mijloace de transport” din HG 2139/2004, indiferent de domeniul de activitate al solicitantului ori de domeniul de activitate în care se doreşte realizarea investiţiei propuse prin proiect, cu excepția Clasei 2.3.6. ”Utilaje şi instalaţii de transportat şi ridicat”;
- Cheltuieli cu elaborarea studiilor de prefezabilitate, a studiilor de fezabilitate, a documentațiilor de avizare a lucrărilor de intervenții;
- Cheltuielile efectuate înainte de semnarea contractului de finanțare a proiectului, cu excepția celor aferente Capitolului ”Cheltuieli pentru proiectare şi asistenţă tehnică” de mai sus.
- IV. COFINANTARE
Contribuția programului la finanțarea unei investiții este de maximum 90% din valoarea eligibilă a investiției, în limita plafonului de minimis (a se vedea secțiunea 2.7 Ajutorul de minimis).
Contribuția solicitantului la finanțarea investiției trebuie să fie de minimum 10% din valoarea eligibilă a investiției.
Valoarea eligibilă a investiției reprezintă suma cheltuielilor eligibile incluse în proiect.
Utilizarea fondurilor publice (inclusiv a fondurilor europene) pentru a sprijini o întreprindere, acordându-i astfel un avantaj în detrimentul altor entități (concurente pe piață), poate constitui ajutor de stat. În conformitate cu normele europene, unele ajutoare de stat sunt ilegale tocmai pentru că ele sunt de natură să distorsioneze concurența pe piața comună.
Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) prevede obligaţia de a notifica Comisiei Europene ajutoarele de stat, astfel încât aceasta să evalueze dacă sunt compatibile cu piaţa comună.
Regula de minimis a fost introdusă pentru exceptarea de la notificare a ajutoarelor de o valoare mică. Astfel, ajutoarele cu o valoare de până la 200.000 euro, acordate unei întreprinderi pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, sunt considerate compatibile cu regulile de concurență pe piața comună.
Prin acest apel de proiecte sunt selectate și finanțate investiții (proiecte) în baza Schemei de ajutor de minimis aprobate prin Ordinul ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr. 760/25.05.2016 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis pentru sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 (Schema de ajutor de minimis).
Toate ajutoarele de minimis acordate în baza acestei scheme iau forma finanțării nerambursabile și se supun Regulamentului Comisiei Europene nr. 1407/2013 privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis (Regulamentul de minimis).
Valoarea maximă a ajutorului, în regim de minimis, ce poate fi acordată unei întreprinderi unice din fonduri publice, pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi (ultimii 2 ani fiscali înainte de data depunerii cererii de finanţare şi anul curent depunerii cererii de finanţare) este de 200.000 de euro, echivalent în lei, la cursul de schimb InforEuro valabil la data acordării ajutorului.
- V. CRITERII ELIGIBILITATE
- Solicitantul este societate sau societate cooperativă care se încadrează în categoria microîntreprinderilor (întreprinderi care au un număr mediu de salariaţi mai mic decât 10 şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 2 milioane de euro, echivalent în lei, în conformitate cu Legea 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării IMM, cu modificările şi completările ulterioare);
- Solicitantul a desfăşurat activitate pe o perioadă corespunzătoare cel puţin unui an fiscal integral, nu a avut activitatea suspendată temporar oricând în anul curent depunerii cererii de finanțare și în anul fiscal anterior și a înregistrat profit din exploatare (>0 lei) în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare;
- Solicitantul a înregistrat un număr mediu de salariați de cel puțin 1, în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare sau are cel puțin un salariat cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată, la data depunerii cererii de finanțare;
- Solicitantul are capacitatea financiară de a asigura:
a) contribuţia proprie de minim 10% din valoarea eligibilă a proiectului;
b) finanţarea cheltuielilor neeligibile ale proiectului, unde este cazul si
c) resursele financiare necesare implementării optime a proiectului în condiţiile rambursării ulterioare a cheltuielilor eligibile din instrumente structurale.
5. Solicitantul și reprezentantul său legal nu se încadrează în situațiile de excludere prezentante în Declarația de eligibilitate;
6. Locul de implementare a proiectului este situat în mediul urban în regiunea de dezvoltare în care a fost depusă cererea de finanțare
Nu sunt eligibile investițiile localizate în teritoriul acoperit de ITI Delta Dunării.
Nu sunt eligibile investițiile localizate în regiunea de dezvoltare București Ilfov.
7. La depunerea cererii de finanţare, solicitantul trebuie să aibă deja locul de implementare a proiectului înregistrat ca sediu principal sau secundar (punct de lucru), conform certificatului constatator ORC;
8. Solicitantul deține unul din următoarele drepturi asupra imobilului, la momentul depunerii cererii de finanțare, precum și pe perioada de evaluare, selecție și contractare, perioadă care acoperă inclusiv perioada de trei ani de la data previzionată pentru efectuarea plății finale în cadrul proiectului:
a) Pentru investiții care includ lucrări de construcție ce se supun autorizării: dreptul de proprietate privată, dreptul de concesiune sau dreptul de superficie. În plus, imobilul (teren și/sau clădiri):
– este liber de orice sarcini sau interdicţii ce afectează implementarea proiectului;
– nu face obiectul unor litigii având ca obiect dreptul invocat de către solicitant pentru realizarea proiectului, aflate în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti:
– nu face obiectul revendicărilor potrivit unor legi speciale în materie sau dreptului comun;
b) Pentru investiții care includ doar servicii și/sau dotări și lucrări de construcție ce nu se supun autorizării: dreptul de proprietate privată, dreptul de concesiune, dreptul de superficie, dreptul de uzufruct, dreptul de folosinţă cu titlu gratuit, împrumutul de folosință (comodat) sau dreptul de închiriere/locațiune.
9. Nu sunt eligibile investițiile care constau exclusiv din realizarea de lucrări de construcție care nu se supun autorizării, conform legii;
10. Activităţile propuse în proiect (investiţia) trebuie să vizeze domeniul de activitate eligibil al solicitantului, ce face obiectul proiectului;
11. Proiectul propus prin cererea de finanţare nu a mai beneficiat de finanţare publică în ultimii 5 ani înainte de data depunerii cererii de finanţare, pentru acelaşi tip de activităţi realizate asupra aceleiaşi infrastructuri/ aceluiaşi segment de infrastructură şi nu beneficiază de fonduri publice din alte surse de finanţare;
12. Perioada de implementare a activităților proiectului nu depășește data de 31.12.2023
Criteriile de eligibilitate trebuie respectate de către solicitant începând cu data depunerii cererii de finanţare, pe tot parcursul procesului de evaluare, selecție și contractare, precum și pe perioada de durabilitate a proiectului, în condițiile stipulate de acesta.
- VI. CLASE CAEN ElLIGIBILE
Clasa CAEN | Descrierea clasei CAEN |
1310 | Pregătirea fibrelor şi filarea fibrelor textile |
1320 | Producţia de ţesături |
1330 | Finisarea materialelor textile |
1391 | Fabricarea de metraje prin tricotare sau croşetare |
1392 | Fabricarea de articole confecţionate din textile (cu excepţia îmbrăcămintei şi lenjeriei de corp) |
1393 | Fabricarea de covoare şi mochete |
1394 | Fabricarea de odgoane, frânghii, sfori şi plase |
1395 | Fabricarea de textile neţesute şi articole din acestea, cu excepţia confecţiilor de îmbrăcăminte |
1396 | Fabricarea de articole tehnice şi industriale din textile |
1399 | Fabricarea altor articole textile n.c.a. |
1411 | Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte din piele |
1412 | Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte pentru lucru |
1413 | Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp) |
1414 | Fabricarea de articole de lenjerie de corp |
1419 | Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte şi accesorii n.c.a. |
1420 | Fabricarea articolelor din blană |
1431 | Fabricarea prin tricotare sau croşetare a ciorapilor şi articolelor de galanterie |
1439 | Fabricarea prin tricotare sau croşetare a altor articole de îmbrăcăminte |
1511 | Tăbăcirea şi finisarea pieilor; prepararea şi vopsirea blănurilor |
1512 | Fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie şi a articolelor de harnaşament |
1520 | Fabricarea încălţămintei |
1610 | Tăierea şi rindeluirea lemnului |
1621 | Fabricarea de furnire şi a panourilor de lemn |
1622 | Fabricarea parchetului asamblat în panouri |
1623 | Fabricarea altor elemente de dulgherie şi tâmplărie, pentru construcţii |
1624 | Fabricarea ambalajelor din lemn |
1629 | Fabricarea altor produse din lemn; fabricarea articolelor din plută, paie şi din alte materiale vegetale împletite |
1711 | Fabricarea celulozei |
1712 | Fabricarea hârtiei şi cartonului |
1721 | Fabricarea hârtiei şi cartonului ondulat şi a ambalajelor din hârtie şi carton |
1722 | Fabricarea produselor de uz gospodăresc şi sanitar, din hârtie sau carton |
1723 | Fabricarea articolelor de papetărie |
1724 | Fabricarea tapetului |
1729 | Fabricarea altor articole din hârtie şi carton n.c.a. |
2011 | Fabricarea gazelor industriale |
2012 | Fabricarea coloranţilor şi a pigmenţilor |
2013 | Fabricarea altor produse chimice anorganice, de bază |
2014 | Fabricarea altor produse chimice organice, de bază |
2015 | Fabricarea îngrăşămintelor şi produselor azotoase |
2016 | Fabricarea materialelor plastice în forme primare |
2017 | Fabricarea cauciucului sintetic în forme primare |
2020 | Fabricarea pesticidelor şi a altor produse agrochimice |
2030 | Fabricarea vopselelor, lacurilor, cernelii tipografice şi masticurilor |
2041 | Fabricarea săpunurilor, detergenţilor şi a produselor de întreţinere |
2042 | Fabricarea parfumurilor şi a produselor cosmetice (de toaletă) |
2052 | Fabricarea cleiurilor |
2053 | Fabricarea uleiurilor esenţiale |
2059 | Fabricarea altor produse chimice n.c.a. |
2211 | Fabricarea anvelopelor şi a camerelor de aer; reşaparea şi refacerea anvelopelor |
2219 | Fabricarea altor produse din cauciuc |
2221 | Fabricarea plăcilor, foliilor, tuburilor şi profilelor din material plastic |
2222 | Fabricarea articolelor de ambalaj din material plastic |
2223 | Fabricarea articolelor din material plastic pentru construcţii |
2229 | Fabricarea altor produse din material plastic |
2311 | Fabricarea sticlei plate |
2312 | Prelucrarea şi fasonarea sticlei plate |
2313 | Fabricarea articolelor din sticlă |
2314 | Fabricarea fibrelor din sticlă |
2319 | Fabricarea de sticlărie tehnică |
2320 | Fabricarea de produse refractare |
2331 | Fabricarea plăcilor şi dalelor din ceramică |
2332 | Fabricarea cărămizilor, ţiglelor şi a altor produse pentru construcţii, din argilă arsă |
2341 | Fabricarea articolelor ceramice pentru uz gospodăresc şi ornamental |
2342 | Fabricarea de obiecte sanitare din ceramică |
2343 | Fabricarea izolatorilor şi pieselor izolante din ceramică |
2344 | Fabricarea altor produse tehnice din ceramică |
2349 | Fabricarea altor produse ceramice n.c.a. |
2351 | Fabricarea cimentului |
2352 | Fabricarea varului şi ipsosului |
2361 | Fabricarea produselor din beton pentru construcţii |
2362 | Fabricarea produselor din ipsos pentru construcţii |
2363 | Fabricarea betonului |
2364 | Fabricarea mortarului |
2365 | Fabricarea produselor din azbociment |
2369 | Fabricarea altor articole din beton, ciment şi ipsos |
2370 | Tăierea, fasonarea şi finisarea pietrei |
2391 | Fabricarea de produse abrazive |
2399 | Fabricarea altor produse din minerale nemetalice, n.c.a. |
2410 | Producţia de metale feroase sub forme primare şi de feroaliaje |
2420 | Producţia de tuburi, ţevi, profile tubulare şi accesorii pentru acestea, din oţel |
2431 | Tragere la rece a barelor |
2432 | Laminare la rece a benzilor înguste |
2433 | Producţia de profiluri obţinute la rece |
2434 | Trefilarea firelor la rece |
2441 | Producţia metalelor preţioase |
2442 | Metalurgia aluminiului |
2443 | Producţia plumbului, zincului şi cositorului |
2444 | Metalurgia cuprului |
2445 | Producţia altor metale neferoase |
2451 | Turnarea fontei |
2452 | Turnarea oţelului |
2453 | Turnarea metalelor neferoase uşoare |
2454 | Turnarea altor metale neferoase |
2511 | Fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice |
2512 | Fabricarea de uşi şi ferestre din metal |
2521 | Producţia de radiatoare şi cazane pentru încălzire centrală |
2529 | Producţia de rezervoare, cisterne şi containere metalice |
2530 | Producţia generatoarelor de aburi (cu excepţia cazanelor pentru încălzire centrală) |
2550 | Fabricarea produselor metalice obţinute prin deformare plastică; metalurgia pulberilor |
2561 | Tratarea şi acoperirea metalelor |
2562 | Operaţiuni de mecanică generală |
2571 | Fabricarea produselor de tăiat |
2572 | Fabricarea articolelor de feronerie |
2573 | Fabricarea uneltelor |
2591 | Fabricarea de recipienţi, containere şi alte produse similare din oţel |
2592 | Fabricarea ambalajelor uşoare din metal |
2593 | Fabricarea articolelor din fire metalice; fabricarea de lanţuri şi arcuri |
2594 | Fabricarea de şuruburi, buloane şi alte articole filetate; fabricarea de nituri şi şaibe |
2599 | Fabricarea altor articole din metal n.c.a. |
2611 | Fabricarea subansamblurilor electronice (module) |
2612 | Fabricarea altor componente electronice |
2620 | Fabricarea calculatoarelor şi a echipamentelor periferice |
2630 | Fabricarea echipamentelor de comunicaţii |
2640 | Fabricarea produselor electronice de larg consum |
2651 | Fabricarea de instrumente şi dispozitive pentru măsură, verificare, control, navigaţie |
2652 | Productia de ceasuri |
2660 | Fabricarea de echipamente pentru radiologie, electrodiagnostic şi electroterapie |
2670 | Fabricarea de instrumente optice şi echipamente fotografice |
2680 | Fabricarea suporturilor magnetice şi optice destinate înregistrărilor |
2711 | Fabricarea motoarelor, generatoarelor şi transformatoarelor electrice şi a aparatelor de distribuţie şi control a electricităţii |
2712 | Fabricarea aparatelor de control şi distribuţie a electricităţii |
2720 | Fabricarea de acumulatori şi baterii |
2731 | Fabricarea de cabluri cu fibră optică |
2732 | Fabricarea altor fire şi cabluri electrice şi electrocasnice |
2733 | Fabricarea dispozitivelor de conexiune pentru fire şi cabluri electrice şi electronice |
2740 | Fabricarea de echipamente electrice de iluminat |
2751 | Fabricarea de aparate electrocasnice |
2752 | Fabricarea de echipamente casnice neelectrice |
2790 | Fabricarea altor echipamente electrice |
2811 | Fabricarea de motoare şi turbine (cu excepţia celor pentru avioane, autovehicule şi motociclete) |
2812 | Fabricarea de motoare hidraulice |
2813 | Fabricarea de pompe şi compresoare |
2814 | Fabricarea de articole de robinetărie |
2815 | Fabricarea lagărelor, angrenajelor, cutiilor de viteză şi a elementelor mecanice de transmisie |
2821 | Fabricarea cuptoarelor, furnalelor şi arzătoarelor |
2822 | Fabricarea echipamentelor de ridicat şi manipulat |
2823 | Fabricarea maşinilor şi echipamentelor de birou (exclusiv fabricarea calculatoarelor şi a echipamentelor periferice) |
2824 | Fabricarea maşinilor-unelte portabile acţionate electric |
2825 | Fabricarea ehipamentelor de ventilaţie şi frigorifice, exclusiv a echipamentelor de uz casnic |
2829 | Fabricarea altor maşini şi utilaje de utilizare generală n.c.a. |
2830 | Fabricarea maşinilor şi utilajelor pentru agricultură şi exploatări forestiere |
2841 | Fabricarea utilajelor şi a maşinilor-unelte pentru prelucrarea metalului |
2849 | Fabricarea altor maşini-unelte n.c.a. |
2891 | Fabricarea utilajelor pentru metalurgie |
2892 | Fabricarea utilajelor pentru extracţie şi construcţii |
2893 | Fabricarea utilajelor pentru prelucrarea produselor alimentare, băuturilor şi tutunului |
2894 | Fabricarea utilajelor pentru industria textilă, a îmbrăcămintei şi a pielăriei |
2895 | Fabricarea utilajelor pentru industria hârtiei şi cartonului |
2896 | Fabricarea utilajelor pentru prelucrarea maselor plastice şi a cauciucului |
2899 | Fabricarea altor maşini şi utilaje specifice n.c.a. |
2910 | Fabricarea autovehiculelor de transport rutier |
2920 | Producţia de caroserii pentru autovehicule; fabricarea de remorci şi semiremorci |
2931 | Fabricarea de echipamente electrice şi electronice pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule |
2932 | Fabricarea altor piese şi accesorii pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule |
3011 | Construcţia de nave şi structuri plutitoare |
3012 | Construcţia de ambarcaţiuni sportive şi de agrement |
3020 | Fabricarea materialului rulant |
3030 | Fabricarea de aeronave şi nave spaţiale |
3091 | Fabricarea de motociclete |
3092 | Fabricarea de biciclete şi de vehicule pentru invalizi |
3099 | Fabricarea altor mijloace de transport n.c.a. |
3101 | Fabricarea de mobilă pentru birouri şi magazine |
3102 | Fabricarea de mobilă pentru bucătării |
3103 | Fabricarea de saltele şi somiere |
3109 | Fabricarea de mobilă n.c.a. |
3212 | Fabricarea bijuteriilor şi articolelor similare din metale şi pietre preţioase |
3213 | Fabricarea imitaţiilor de bijuterii şi articole similare |
3220 | Fabricarea instrumentelor muzicale |
3230 | Fabricarea articolelor pentru sport |
3240 | Fabricarea jocurilor şi jucăriilor |
3250 | Producţia de dispozitive, aparate şi instrumente medicale şi de laborator |
3291 | Fabricarea măturilor şi periilor |
3299 | Fabricarea altor produse manufacturiere n.c.a. |
3311 | Repararea articolelor fabricate din metal |
3312 | Repararea maşinilor |
3313 | Repararea echipamentelor electronice şi optice |
3314 | Repararea echipamentelor electrice |
3315 | Repararea şi întreţinerea navelor şi bărcilor |
3316 | Repararea şi întreţinerea aeronavelor şi navelor spaţiale |
3317 | Repararea şi întreţinerea altor echipamente de transport n.c.a. |
3319 | Repararea altor echipamente |
3320 | Instalarea maşinilor şi echipamentelor industriale |
3600 | Captarea, tratarea şi distribuţia apei |
3700 | Colectarea şi epurarea apelor uzate |
3811 | Colectarea deşeurilor nepericuloase |
3812 | Colectarea deşeurilor periculoase |
3821 | Tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase |
3822 | Tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase |
3831 | Demontarea (dezasamblarea) maşinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor |
3832 | Recuperarea materialelor reciclabile sortate |
3900 | Activităţi şi servicii de decontaminare |
4120 | Lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale |
4211 | Lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor |
4212 | Lucrări de construcţii a căilor ferate de suprafaţă şi subterane |
4213 | Costrucţia de poduri şi tuneluri |
4221 | Lucrări de construcţii a proiectelor utilitare pentru fluide |
4222 | Lucrări de construcţii a proiectelor utilitare pentru electricitate şi telecomunicaţii |
4291 | Construcţii hidrotehnice |
4299 | Lucrări de construcţii a altor proiecte inginereşti n.c.a |
4311 | Lucrări de demolare a construcţiilor |
4312 | Lucrări de pregătire a terenului |
4313 | Lucrări de foraj şi sondaj pentru construcţii |
4321 | Lucrări de instalaţii electrice |
4322 | Lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat |
4329 | Alte lucrări de instalaţii pentru construcţii |
4331 | Lucrări de ipsoserie |
4332 | Lucrări de tâmplărie şi dulgherie |
4333 | Lucrări de pardosire şi placare a pereţilor |
4334 | Lucrări de vopsitorie, zugrăveli şi montări de geamuri |
4339 | Alte lucrări de finisare |
4391 | Lucrări de învelitori, şarpante şi terase la construcţii |
4399 | Alte lucrări speciale de construcţii n.c.a. |
4520 | Întreţinerea şi repararea autovehiculelor |
5210 | Depozitări |
5221 | Activităţi de servicii anexe pentru transporturi terestre |
5222 | Activităţi de servicii anexe transportului pe apă |
5223 | Activităţi de servicii anexe transporturilor aeriene |
5224 | Manipulări |
5229 | Alte activităţi anexe transporturilor |
5510 | Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare |
5520 | Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată |
5530 | Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere |
5590 | Alte servicii de cazare |
5811 | Activităţi de editare a cărţilor |
5812 | Activităţi de editare de ghiduri, compendii, liste de adrese şi similare |
5813 | Activităţi de editare a ziarelor |
5814 | Activităţi de editare a revistelor şi periodicelor |
5819 | Alte activităţi de editare |
5821 | Activităţi de editare a jocurilor de calculator |
5829 | Activităţi de editare a altor produse software |
5911 | Activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune |
5912 | Activităţi de postproducţie cinematografică, video şi de programe de televiziune |
5913 | Activităţi de distribuţie a filmelor cinematografice, video şi a programelor de televiziune |
5914 | Proiecţia de filme cinematografice |
5920 | Activităţi de realizare a înregistrărilor audio şi activităţi de editare muzicală |
6311 | Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web şi activităţi conexe |
6312 | Activităţi ale portalurilor web |
7111 | Activităţi de arhitectură |
7112 | Activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea |
7120 | Activităţi de testare şi analize tehnice |
7311 | Activităţi ale agenţiilor de publicitate |
7312 | Servicii de reprezentare media |
7410 | Activităţi de design specializat |
7420 | Activităţi fotografice |
8690 | Alte activităţi referitoare la sănătatea umană (Investițiile care vizează această clasă sunt eligibile doar dacă sunt implementate într-o stațiune balneoclimaterică) |
9101 | Activităţi ale bibliotecilor şi arhivelor |
9102 | Activităţi ale muzeelor |
9103 | Gestionarea monumentelor, clădirilor istorice şi a altor obiective de interes turistic |
9311 | Activităţi ale bazelor sportive |
9312 | Activităţi ale cluburilor sportive |
9313 | Activităţi ale centrelor de fitness |
9319 | Alte activităţi sportive |
9321 | Bâlciuri şi parcuri de distracţii |
9329 | Alte activităţi recreative şi distractive n.c.a. |
9511 | Repararea calculatoarelor şi a echipamentelor periferice |
9512 | Repararea echipamentelor de comunicaţii |
9521 | Repararea aparatelor electronice, de uz casnic |
9522 | Repararea dispozitivelor de uz gospodăresc şi a echipamentelor pentru casă şi grădină |
9523 | Repararea încălţămintei şi a articolelor din piele |
9524 | Repararea mobilei şi a furniturilor casnice |
9525 | Repararea ceasurilor şi a bijuteriilor |
9529 | Repararea articolelor de uz personal şi gospodăresc n.c.a. |
Data și ora deschiderii cererii de proiecte: 27.07.2016, ora 12:00;
Data și ora deschiderii cererii de proiecte: 27.04.2017, ora 12:00;
Cererile de finanțare depuse în primele două luni ale apelului vor parcurge etapele de verificare a conformității administrative și eligibilității și evaluare tehnică și financiară, urmând a fi direct contractate cele care au obținut cel puțin 85 de puncte (pragul de calitate) și care se încadrează în alocarea financiară disponibilă pentru acest apel. Dacă alocarea financiară disponibilă nu este acoperită, restul proiectelor care au obținut între 50 și 84 de puncte, vor fi menținute în competiția cu proiectele din lunile următoare
Proiectele care obțin mai puțin de 50 de puncte sunt respinse.